Vrijwilliger in spotlicht
01-02-2018

Nieuwe invulling van leven

 

Na zijn pensionering zocht Berend van Dalfsen een nieuwe invulling van zijn leven. Die vond hij bij kringloopwinkel Ceres. Hij werkt drie dagdelen op de boekenafdeling, waar hij samen met enkele collega-vrijwilligers de binnengekomen boeken beoordeelt en rubriceert. Daarnaast schrijft hij artikelen voor de nieuwsbrief. Voor elke editie interviewt hij één van zijn collega’s en hij voert de eindredactie. “Het werken bij de kringloopwinkel geeft structuur aan mijn leven.”

 

Berend heeft tot aan zijn pensioen in verschillende functies gewerkt in dienst van een hogeschool. “Ik ben onder meer bibliothecaris geweest. Later werd ik bedrijfsjournalist. Ik deed verslag van bijeenkomsten en nam interviews af. Bijvoorbeeld met docenten die promoveerden.”

“Het werken voor de hogeschool heb ik altijd als plezierig ervaren. Toch keek ik niet op tegen het pensioen. Je weet immers dat het eraan zit te komen. Het eerste jaar heb ik vooral dingen gedaan die er nooit van waren gekomen. Na een jaar merkte mijn vrouw op dat ik tijdens het avondeten weinig te vertellen had. Mijn vrouw werkt nog. Ze stelde voor om ergens vrijwilligerswerk te gaan doen.”
“Vrijwilligerswerk, daar had ik op voorhand een rare gedachte over. Voor mijn gevoel had dat uitsluitend te maken met de zorg. Daarom zou het niets voor me zijn. Tot ik een oproep las in de Nieuwe Meerbode. Bij Ceres zochten ze mensen voor de boekenafdeling. Dat paste precies binnen mijn straatje. Ik heb er een nachtje overgeslapen en vervolgens de directeur, Paul van Soelen, gebeld. We hebben een gesprek gehad en een week later ben ik begonnen.” “De kennis die ik had vanuit mijn achtergrond als bibliothecaris kwam goed van pas. Na een tijdje stelde ik de collega’s kleine veranderingen voor. Daarna gingen die als een gemeenschappelijk voorstel naar het overleg met directeur Paul. Dat de boekenafdeling er netjes  uitziet is vooral te danken aan de nieuwe boekenkasten. Daardoor valt de rubricering per onderwerp en de alfabetische ordening des te beter op.” “Ruim twee jaar geleden zijn we begonnen met een maandelijkse nieuwsbrief. Deze maakt het makkelijker om informatie te delen; er is geen enkel moment dat iedereen aanwezig is. Voor de nieuwsbrief interview ik telkens een andere collega. Zo leer je elkaar beter kennen. Bij de kringloop werken mensen van verschillend pluimage. In het begin moest ik daar even aan wennen, ik kom uit een  monocultuur. Het is goed om te zien hoe iedereen hier zijn plek heeft. Er werkt hier ook een aantal mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Het is mooi om deze mensen te zien groeien.”
Het werken bij Ceres geeft zijn leven structuur. “Voordat ik hier begon, ontbrak het daar eerlijk gezegd wat aan. Ik doe het vrijwilligerswerk met veel plezier, ben niet bang voor de verantwoordelijkheden die erbij komen kijken. Al komt het voor dat mijn vrouw samen iets wil ondernemen, terwijl ik aan een deadline verbonden ben. Buiten dat is het werk flexibel: als ik een keer niet op de donderdag kan, is het ook goed wanneer ik op woensdag kom helpen. Volgend jaar, als mijn vrouw met pensioen gaat, wordt het wellicht anders. Dan gaan we misschien reizen maken, waardoor ik minder vaak vrijwilligerswerk kan doen.”

 

Bron: Witte Weekblad Uithoorn, Noami Heidinga, 1 februari 2018